Humanistische waarden en de actualiteit
16 maart 2025 in De Bres Leeuwarden. Aanvang 13.30 uur.
Het Humanistisch Verbond ontleent haar bestaansgrond aan een reactie (de veilige haven voor ongelovigen) op een verzuilde samenleving in 1947. De huidige samenleving is een totaal andere dan die van bijna 80 jaar geleden maar ook anders dan een paar jaar geleden. De plaats van het HV is midden in deze samenleving. Dat vraagt een continue herijking van de basisprincipes. Een nieuwe herkenbaarheid is noodzakelijk en de aanspreekbaarheid op de waarden staat ter discussie. Wat mogen we van ons HV verwachten? Wat mogen we verlangen? Is bestaansrecht ook bestaansplicht?
______________________________________________________________________________________________
Discussiebijeenkomst 16 maart
Op zondag 16 maart 2025 is van 13.30 tot 16.00 uur gelegenheid om met wie daar behoefte aan heeft van gedachten te wisselen over het onderwerp ‘Humanistische waarden en actualiteit’.
Bijgevoegde maximes kun je gebruiken als voorbereiding/inspiratiebron voor de te voeren discussie. Je kunt er natuurlijk ook mee aan de slag wanneer je op 16/3 niet van de partij bent.
Plaats: De Bres – Schoolstraat 4 te Leeuwarden.
Deelname is gratis – een bijdrage in de kosten is welkom.
Het is handig wanneer je je vooraf als deelnemer aanmeldt, maar spontane last-minute deelname is geen probleem.
Initiatiefgroep CHIP (Consequent Humanisme In Praktijk)
- Jan Wijbenga – voorzitter HV Fryslân
- Ron Muijzer – organisator Filosofie voor een Breed Publiek
______________________________________________________________________________________________
Vooraf
Om gezond te blijven moet elke organisatie zich zo af en toe afvragen wat zijn/haar plaats en functie in de samenleving is, en of bestaande opvattingen daarover nog wel kloppen. Dat geldt zeker voor organisaties die zich met maatschappelijke en morele vraagstukken bezighouden als ‘Wat is goed leven?’ ‘Wanneer spreken we over menswaardigheid?’ en ‘Hoe houden of krijgen we aandacht voor menselijkheid hoog op de agenda?’
Op een bijeenkomst van noordelijke afdelingen van het HV, in het voorjaar van 2024 in Allardsoog, zijn in een workshop schurende elementen tussen slogans en oproepen van de landelijke organisatie van het HV enerzijds en maatschappelijke en politieke actuele ontwikkelingen anderzijds aan de orde gekomen.
We hebben destijds afgesproken om een vervolg op deze workshop te organiseren. Recente heftige en verontrustende politieke en sociale ontwikkelingen, in combinatie met wat in diverse recente bijeenkomsten van ‘Filosofie voor een breed Publiek’ hierover aan de orde is gekomen, hebben de noodzaak van een vervolgbijeenkomst alleen nog maar vergroot.
Wat moet je als humanist in deze rare tijden? Wat kan het HV betekenen? Wat doet het HV en komt dat overeen met wat het zou moeten doen?
Daar gaan we het op een zondagmiddag in maart over hebben.
Als voorbereiding op de bijeenkomst van 16/3 kun je je eigen gedachten scherpen met behulp van onderstaande gedachten, vragen en stellingen. Ze hebben de vorm van ‘maximes’. Maximes zijn soms raar, ze schuren, en ze zorgen voor opgetrokken wenkbrauwen. Dat is de bedoeling. Zo werken maximes.
*Voor meer informatie over humanistische waarden verwijzen we naar ‘De verklaring van Amsterdam’ – versie 2022.
Een inspirator
François de la Rochefoucauld, prins van Marcillac, gouverneur van Poitou, leefde in de 17e eeuw in het destijds bijzonder gewelddadige en verscheurde Frankrijk. Hij was een soort musketier, zat vanaf zijn 10e in het leger, en was op zijn 17e al kolonel.
Hij deed van alles wat een musketier hoorde te doen: adellijke dames beschermen, ontvoeren en verleiden, spioneren, intrigeren en vijanden vermoorden.
En hij schreef filosofische analyses. De titel van zijn belangrijkste werk is “Maximes”, kernachtige teksten en aforismen over deugd en moraal, de moraal van een adellijke chevalier. Ze zijn bedoeld om over na te denken en om over van gedachten te wisselen.
We hebben zijn stijl en werkvorm gebruikt om jullie gedachten aan te reiken over het onderwerp ‘plaats en betekenis van humanistisch gedachtegoed in deze woelige en barre tijden’.